Kuchnia jest szczególnym miejscem w domu. Przygotowuje się w niej i spożywa posiłki, a także spędza czas z bliskimi. Jednak bardzo ciężko zadbać o jej estetyczny wygląd. Ciągłe zabrudzenia, wilgoć czy używanie sprzętów kuchennych mogą szybko doprowadzić do wielu zniszczeń. Bardzo pomocne w utrzymaniu czystości są listwy do blatów kuchennych.
Jaka jest funkcja listew?
Głównym zadaniem każdej listwy przyblatowej jest zabezpieczenie przestrzeni za i między szafkami przed dostępem resztek jedzenia i zanieczyszczeń. Do każdego miejsca używa się innego rodzaju listwy.
Listwa uszczelniająca zapobiega kapaniu wody za szafkę. Montuje się ją zazwyczaj tuż przy zlewie.
Listwa szczelinowa do blatu łączy ze sobą dwie części blatu lub dwa osobne blaty.
Listwa krawędziowa jest uniwersalna i można ją zastosować zarówno w przypadku, gdy dwie części blatu tworzą kąt prosty, jak i wtedy gdy są ułożone prosto.
Listwę kątową montuje się, gdy dwa blaty tworzą ze sobą kąt prosty. Natomiast listwa boczna służy do zabezpieczenia boku blatu.
Jakie są cechy dobrej listwy?
Listwa do blatu musi być wykonana z wysokiej jakości materiałów, odpornych na zabrudzenia, wysokie temperatury i pleśń. Takie materiały to najczęściej PCV, aluminium czy inne metale. Cechuje je odporność na urazy mechaniczne, zarysowania i ścieranie. Bardzo łatwo utrzymać je w czystości. Są dostępne w wielu kolorach i wzorach, dzięki czemu można je idealnie dopasować do wystroju.
Najnowsze komentarze